El dia 3 d’octubre les colles de sisè vam fer una visita al museu del cinema de Girona per aprofundir sobre els orígens del cinema, i així orientar-nos millor en el projecte que estem duent a terme aquest curs.
Quin recorregut vam fer?
En primer lloc, vam visitar una sala d’ombres xineses on ens van explicar amb quin material feien les titelles. Després ens van ensenyar la llanterna màgica, les plaques de vidre on les projectaven, com les feien i tota la seva història, les joguines òptiques des de la primera fins a l’última, qui les va inventar i en quin any i, per finalitzar, el cinematògraf amb unes pel·lícules dels germans Lumière.
Què vam fer?
Arribada
Després d’una hora i mitja de viatge vam arribar a Girona. Vam fer un curt trajecte a peu i vam arribar al museu de cinema que està situat entre el carrer del Perill, el carrer de la Sèquia i la plaça de Santa Susanna del Mercadal.
Què vam fer?
Vam visitar tot el museu de dalt a baix mentre anàvem aprenent algunes joguines òptiques, les seves funcions i qui les va inventar. També vam decobrir l’evolució del cinema des del teatre d’ombres fins a l’actualitat.
Dinar
En acabar la visita del museu vam anar fins a la plaça de Josep Pla, per dinar i jugar una estona. Ens ho vam passar genial. Tot i que el parc tenia poca cosa ens vam inventar algunes variants dels jocs que ja teníem i vam passar una estona molt divertida.
Què hem après
Joguines òptiques
Abans del cinema que coneixem avui en dia, fa molts anys no en tenien i una de les formes que feien servir per fer imatges en moviment eren les joguines òptiques. Algunes d’elles són: el taumàtrop, el fenaquistoscopi, el zoòtrop, el kinetoscopi, la cronofotografia, el praxinoscopi i el cinematògraf.
Inici del cinema
Es considera que el cinema va néixer oficialment el 1895. Aquell dia, els germans Lumière van mostrar, en públic, els seus films als espectadors de París. En un dels seus primers curts, l’efecte d’una locomotora que semblava sortir de la pantalla va ser enorme. L’aparell amb el qual ho aconseguiren el van anomenar cinematògraf. Havia nascut la cinematografia. Però l’èxit inicial es va anar fonent pel cansament del públic.
Inventors
Els germans Lumière van tenir un gran paper en la història del cinema, després el Georges Méliès va voler comprar el cinematògraf als germans Lumière i li van dir que no, i ell es va fabricar el seu cinematògraf i va fer els primers efectes especials.
Valoració personal
Creiem que tothom s’ho va passar molt bé i vam gaudir d’una immersió al cinema en la qual vam aprendre molt i ens va ajudar a tenir una idea més clara per orientar-nos a l’hora de fer el projecte del cinema.